Remaung6renjer

Nuffnang

Wednesday, November 16, 2011

Penyelewengan Satim dan Barisan Nasional Dibongkar MB Selangor

Kuching
Wednesday, 16th Nov 2011

Artikel di bawah dipetik daripada Wartawan Rasmi Laman Reformasi

Sebab Utama kenapa kadar Inflasi  di Malaysia  adalah tinggi adalah oleh kerana pemimpinnya yang korup!

Sesi penggulungan Belanjawan Selangor 2012 hari ini menjadi gempar berikutan pendedahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung pelbagai salah guna kuasa Barisan Nasional Selangor membabitkan kehilangan jutaan ringgit yang turut melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Satim Diman.

Selain Satim, Abdul Khalid juga mendedahkan usaha pengambilan tanah oleh bekas menteri Besar Selangor, isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat bagi mendapat beberapa lot tanah dikawasan elit.

Dalam sesi penggulungan itu, Khalid mendedahkan Ketua Pembangkang, Satim Diman telah membuat beberapa transaksi berhubung penjualan tanah di Science Park 2 semasa pentadbiran BN dulu.

Tanah tersebut merupakan tanah milik kerajaan negeri yang telah diberikan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) untuk tujuan pembangunan pendidikan sains.

Menurut Khalid, pemberian tanah tersebut bagaimanapun dijual oleh Satim dengan harga murah kepada Nikmat Inai Sdn Bhd, di mana Satim adalah salah seorang pemegang saham dan Ahli Lembaga Pengarah.

"Belum selesai syarikat Satim membayar belian kepada PKPS, atas kuasa politik yang beliau pegang, tanah itu dijual kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dengan harga berlipat kali ganda.

"Inilah berjayanya Satim Diman menjadi orang tengah untuk mengaut untung atas angin atas dasar Bumiputera,"jelas Khalid.

Sidang DUN yang masuk hari kelima hari ini turut digemparkan dengan pendedahan Khalid berhubung tanah Revolusi Hijau di Alam Perdana yang melibatkan bekas Menteri Besar dan isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat membolot beberapa lot tanah.

"Tanah ini telah menjual kepada Barisan Elit untuk taman penindustrian walaupun tanah itu masih berstatus pertanian.

"Meskipun Barisan Elit tidak boleh memulakan projek perindustrian, namun yang berkuasa adalah orang berkepentingan maka projek tersebut dijalankan sedangkan rakyat Selangor kerugian puluhan juta hasil bayaran premium," katanya.

Selain itu, ladang seluas 12,000 ekar di Sabah yang dikatakan dijual oleh PKPS pada 2006. Ladang ini djual RM8,000 seekar kepada syarikat Bumiputera.

Namun seperti juga kes Science Park 2, Khalid berkata, ladang ini dijual pula kepada Rimbunan Hijau, syarikat yang ada kaitan dengan parti komponen BN.

Mengulas lanjut salahlaku pembangkang ini, Khalid menjelaskan Kerajaan Negeri pada akhirnya berjaya memaksa Barisan Elit Sdn Bhd membayar RM29 juta untuk menukar syarat dari pertanian kepada perindustrian.

"Tiga contoh ini menunjukkan Umno-BN sentiasa menggunakan isu Bumiputera dan memperjuangkan hak Melayu namun mereka adalah dalang yang menghakis hak kepentingan rakyat Selangor,"kata Khalid lagi.

Beliau yang juga Adun Ijok berkata sejak Mac 2008, kerajaan Pakatan Rakyat telah mengamalkan reformasi dalam pentadbirannya yang amat mementingkan ketelusan, kecekapan dan pertanggungjawaban serta bersih dari amalan rasuah dan kronisma.

Kesan dari reformasi ini, kata Khalid telah memberi keuntungan yang berlipat kali ganda berbanding pentadbiran terdahulu, malah mampu mengembalikan hasil negeri untuk rakyat Selangor.

Lihatlah sama ada artikel ini ada disiarkan oleh suratkhabar milik UMNO  terutamanya Utusan Malaysia ? Jawabnya, jangan mimpi!

Mupok Aku


Hanya Pemimpin Sabah Yang Bangkit Menentang PERKASA

Kuching
Wednesday, 16th Nov 2011

Orang macam ini tidak layak bermastautin di bumi berbilang kaum seperti Malaysia!


Di Dewan Rakyat Presiden PERKASA terkedu apabila soalan berkenaan desakan PERKASA mengharamkan guru beragama Kristian daripada mengajar di sekolah-sekolah kerajaan diajukan oleh pemimpin dari Sabah iaitu Bumburing yang juga timbalan presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Bersatu (Upko) . Tapi yang hairannya kenapa pemimpin-pemimpin beragama Kristian daripada Sarawak berdiam diri.

Melihat daripada sepanduk yang dikibarkan oleh ahli PERKASA yang menuntut agar guru-guru beragama Kristian tidak dibenarkan mengajar di sekolah kerajaan darah saya berderau kerana terlampau marah  melihat  tindakan eksterim pertubuhan pimpinan Ibrahim Ali ini. Kalau kerajaan tidak mengharamkan pertubuhan ini, saya percaya di dalam masa kurang dari 5 tahun, Malaysia akan hancur atau paling kurang akan jadi macam Afghanistan atau negara-negara Islam yang lain.

Saya tidak pernah membayangkan bahawa di Malaysia pertubuhan yang bertindak sehingga menyebabkan kemarahan rakyat Malaysia daripada Agama Kristiann tidak diharamkan oleh kerajaan. Kalau dibuat perbandingan di antara BERSIH 2.0  dan PERKASA pertubuhan yang manakah yang eksterim dan bersifat perkauman? Ya, saya bersetuju dengan pembaca yang lain, iaitu PERKASA. Tetapi yang peliknya kenapa BERSIH 2.0 yang diharamkan dan tidak PERKASA. Saya juga ingin ajukan persoalan yang sama kepada Keris Mudin menteri yang bertanggungjawab mengharamkan BERSIH 2.0.

Mengulas tentang isu cadangana pengharaman guru beragama Kristian ditempatkan di sekolah-sekolah kerajaan oleh PERKASA, Ibrahim Ali mengulas berikut :-

Saya presiden PERKASA. Kami tidak pernah membuat gesaan ini, seperti ditegaskan semasa ucapan dasar AGM baru-baru ini, kami berjuang untuk keharmonian kaum. 


Seterusnya beliau cuba berdalih dengan berkata :-


"Saya percaya ini adalah satu soalan jahat dan tidak bertanggungjawab yang dibuat oleh mereka bagi mencipta pelbagai cerita dalam media baru. Ataupun ia telah dibuat oleh individu-individu tertentu sebagai pandangan peribadi mereka.
Tapi boleh ke kita percaya kepada Ibrahim Ali yang mempunyai peribadi yang penipu? Cuba lihat sendiri poster di bawah yang menunjukkan dengan jelas seruan PERKASA yang mengharamkan guru beragama Kristian daripada mengajar di sekolah-sekolah kerajaan :-

Ini berlaku di malaysiakah atau di Selatan Thailand atau Indonesia?

Suasana ini nampak asing berlaku di bumi Malaysia

Ah...Kenapa Keris Mudin tidak bertindak? Masih tidak jelaskah bahawa isu-isu sensitif sedang dibangkitkan?

Kita ingin mendengar pendirian pemimpin yang beragama Kristian terutamnya yang berasal dari Sarawak berkenaan dengan isu ini. Kita juga ingin tahu kenapa pemimpin-pemimpin ini masih berdiam diri? Di manakah semangat perjuangan "Agi Idup Agi Ngelaban" ? Adakah kedudukan lebih penting daripada membela bangsa sendiri daipada serangan pihak eksterim seperti PERKASA?

Mupok Aku


Blog Widget by LinkWithin

Chitika

BlogTopsites

Politics Blogs - Blog Top Sites

MyBlogLog

Google Rank

Alexa Ranking

Technorati

BlogSearch Engine

BlogRanking

Politics Blogs - Blog Rankings