Remaung6renjer

Nuffnang

Monday, November 30, 2009

Tajem Urges Government of the Day To Review Native Law

Kuching, sarawak
Monday, 30th November 2009

Sarawak Dayak National Union former president and one of PKR Sarawak advisors Daniel Tajem has called for a committee to revamp native laws to be codified into a proper system of edicts.
He suggested that the committee should comprise officials from SDNU, Sarawak Dayak Iban Association, Sarawak Dayak Graduates Association, Tun Jugah Foundation, Dayak Cultural Foundation, other Dayak NGOs as well as those from the Sarawak Council of Native Laws and the Dayak Chair of the University Malaysia Sarawak (UNIMAS).

"Something must be done now to upgrade our native laws, so that the setting up of the committee is not only fitting, but timely," he said.
He was commenting on a suggestion made by Chief Judge of the High Court of Sabah and Sarawak Richard Malanjun who said that the current set of native laws should be "refurbished" so that they could keep up with the times and modernization.

Customs, usage and practice

Tajem who is a lawyer and former Sarawak DCM said: "Dayak Adat (laws) are based on customs, usage and practice.
"The system of native laws and family laws has been written by the Sarawak Council of Native Laws, but there are still some of them (laws) that have not been included in the Dayak Adat," he said.
"If the native laws are not upgraded, reviewed or developed, they may not be respected by those who are strangers to the system and their non-recognition will lead to disrespect and exploitation through misreading of the customs," he said.
Malanjun in his remarks last week had also said that the native courts in Sabah and Sarawak are still active today.
Agreeing with Malanjun, Tajem expressed concern that the government of today had disregarded the native customs such as the native customary rights over land, the rights of inheritance and succession, family laws, and so on.
He said that "It is the duty of the government of the day to protect and safeguard the native laws.
Tajem quoted a number of examples such as grabbing of the NCR land and leasing them to big business concerns for the planting oil palm that ignored native law and customs.
"They do not respect the decisions of the Court which recognises the rights of the natives over land, pemakai menua, pulau galau and temuda," he added.

Mupok aku

"Agi Idup Agi Ngelaban"

Sampai Bilakah PM Najib Mengelak daripad Berpijak Di Bumi Nyata

Najib seharusnya membersihkan dirinya daripada tuduhan yang mengaitkannya dengan pembunuhan jelitawan dari Mongolia. Perkara ini dapat dilakukan dengan cara membenarkan pihak Polis membuka kertas siasatan terhadapnya.
Tetapi penyiasatan ini tidak akan berkesan selagi Najib masih menjadi Perdana Menteri ini kerana pihak Polis adalah dibawah telunjuk Perdana Menteri.
Najib telah berkali-kali menafikan pengelibatan beliau di dalam pembunuhan Alantuya dengan menafikan bahawa beliau tidak mengenali Alantuya. Penafian beliau memang lumrah, mana ada sesiapa di dalam dunia ini yang mahu mengaku melakukan kesalahan secara sukarela?
Najib tidak akan aman duduk di kerusi Perdana Menteri selagi-lagi beliau tidak membersihkan namanya secara yang sah. Secara yang sah bermaksud menggantung dirinya daripada jawatan Perdana Menteri sehingga siasatan yang dilakukan oleh pihak PDRM selesai.
Pengelibatan beliau di dalam pembunuhan Alantuya semakin ketara dengan tindakan bapa Alantuya, Dr Sharibuu Setye membatalkan rayuan ke atas keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Razak Baginda (sahabat baik Najib) daripada tuduhan bersubahat dengan dua anggota Pengawal Keselamatan yang ada kaitan dengan Najib membunuh Alantuya dan pembatalan hasrat beliau untuk menggunakan mahkamah antarabangsa untuk menyiasat kes pembunuhan anaknya. PM Najib adalah seorang anggota politik yang sangat bijak dengan menggunakan wang untuk mencapai matlamatnya. Perkara ini dapat dibuktikan dengan apa yang telah berlaku di Port Dickson apabila beliau telah dicekup oleh Pegawai Pencegah maksiat apabila didapati berdua-duaan dengan seorang penyanyi popular yang bersuara meneran, tetapi tidak didakwa.
Dan yang terbaru melibatkan beliau dengan kuasa wang adalah peristiwa rampasan kuasa di Perak. Tetapi bukti yang lebih kuat yang melibatkan beliau di dalam pembunuhan adalah berkenaan pendedahan PI Bala melalui Satutory Declarations (SD) bertarikh 1 Jul 2008.
Dan bukti terkini yang melibatkan PM Najib adalah dengan penelibatan adiknya Nazim di dalam usaha untuk menghantar PI Bala keluar dari malaysia sehingga Najib dilantik menjadi PM. Perkara ini di dedahkan oleh PI Bala seperti laporan berikut :
Mereka yang berfikiran waras akan membuat kesimpulan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilihat berkaitan dengan kehilangan P Balasubramaniam, kata peguam penyiasat persendirian itu Americk Singh Sidhu.

Menurutnya, fakta-fakta kelihatannya menunjukkan kepada kemungkinan mereka tidak mahu penyiasat itu lagi dan menyerahkan tugas itu kepada orang lain yang rapat dengan mereka, untuk dilaksanakan.
Dalam wawancara dengan Malaysiakini, Americk memandang berat pembabitan adik perdana menteri, Datuk Mohamed Nazim.
Menurutnya, persoalan yang timbul ialah mengapa Nazim berminat dengan kehilangan Balasubramaniam "jika dia tidak mendapat perlindungan daripada abangnya?"
Balasubramaniam baru-baru ini mendedahkan bahawa dia pernah berjumpa dengan Nazim, seorang arkitek, pada malam sebelum dia menarik balik akuan bersumpah pertamanya yang mendakwa Najib ada hubungan rapat dengan Altantuya Shaariibuu, wanita Mongolia yang mati dibunuh.
Balasubramaniam turut mendakwa bahawa dia ditawarkan RM5 juta oleh seorang yang dikenali sebagai Deepak, seorang ahli perniagaan yang didakwa rapat dengan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor supaya menarik balik akuan bersumpah pertamanya.
Najib telah berulang kali menafikan spekulasi bahawa beliau di belakang tindakan Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpah pertamanya itu.
Bercakap kepada Malaysiakini, Americk menceritakan bagaimana beliau diperkenalkan kepada Balasumbramaniam; tindakan bekas anggota polis Cawangan Khas menarik balik akuan bersumpah pertamanya Julai tahun lalu dan pertemuan seterusnya beliau dengannya selepas muncul semula daripada persembunyian setahun kemudiannya.
Americk turut mendedahkan bahawa rakaman video wawancaranya dengan Balasubramaniam tiga bulan lalu, dibuat secara rahsia sebagai "satu jaminan sekiranya dia ditahan oleh pihak-pihak yang terbabit dalam pemergiannya dari negara ini setahun yang lalu."
"Dia tidak tahu yang dia sedang dirakamkan pada masa itu, tetapi kita kemudiannya memaklumkan perkara itu kepadanya dan dia faham mengapa kita berbuat demikian," katanya.
Menurut Americk lagi, Balasubramaniam mungkin melakukan kesalahan di bawah Akta Akuan Bersumpah 1960 kerana memberi akuan bersumpah yang bercanggah, tetapi dia boleh mempertahankan dirinya kerana dia nampaknya telah dipaksa, diugut dan/atau dipaksa menandatangani akuan bersumpah kedua".
Tetapi, katanya, mereka yang didakwa menghasut akuan bersumpah kedua yang palsu dibuat - Deepak, ASP Suresh dan peguam M Arunampalam - juga berdepan dengan tuduhan jenayah kerana bersubahat dan berkonspirasi.
Mengenai Nazim pula, Americk mendakwa, dia terbabit dalam melakukan ugutan jenayah terhadap Balasubramaniam di samping kemungkinan didakwa bersubahat/konspirasi berhubung pembuatan akuan bersumpah kedua yang palsu.

Terima Kasih
Blog Widget by LinkWithin

Chitika

BlogTopsites

Politics Blogs - Blog Top Sites

MyBlogLog

Google Rank

Alexa Ranking

Technorati

BlogSearch Engine

BlogRanking

Politics Blogs - Blog Rankings