Remaung6renjer

Nuffnang

Wednesday, September 16, 2009

ADAKAH WAJAR DITUBUHKAN TABUNG BELAAN ARTIS SEBAB KERAJAAN SUDAH ADA JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT

Utusan Malaysia, Rabu 16th September 2009.
Masa muda bersuka ria tidak mengingat hari tua tetapi apabila sudah tua memohon bantuan kerajaan....Simpanlah untuk hari tua supaya tidak membazir wang pembayar cukai apabila sudah tua! Layakkah mereka menerima bantuan kerajaan?
Saya telah memboikot Utusan Malaysia, iaitu suratkhabar yang pada tanggapan saya berbau perkauman sejak lebih kurang 3 tahun yang lepas. Hari ini semasa sedang membelek suratkhabar Borneo Post, pandangan saya tertumpu pada seorang lelaki yang berumur lebih kurang 50 tahun membaca Utusan Malaysia yang bertajuk Tabung Belaan Artis Akan Diujudkan. Memandangkan berita tersebut agak menarik, maka pada hari ini saya telah membatalkan sementara "Boikot Utusan" saya. Sesampai di rumah saya terus membaca muka surat 16, halaman Dalam Negeri. Setelah habis membacanya, jauh di sudut hati saya berkata alangkah beruntungnya menjadi artis. Semasa muda bersuka-ria serta berhibur di sana-sini, tidak perlu membayar cukai pendapatan, tetapi apabila sudah berumur, wajah sudah tidak tampan lagi, masih boleh hidup dengan bantuan yang diberikan oleh pihak kerajaan. Datuk Rais Yatim iaitu Menteri Penerangan, Kemunikasi dan Kebudayaan mengumumkan pada majlis berbuka puasa bersama warga filem dan karyawan di FINAS Kuala Lumpur, bahawa satu dana/tabung Pembelaan Artis akan ditubuhkan. Alangkah beruntungnya para karyawan dan artis ini.

Di antara artis veteran yang menerima sumbangan kerajaan. Adakah berbaloi menubuhkan tabung khas untuk mereka kera kerajaan sudah ada Jabatan Kebajikan Masayarakat yang boleh menjalankan fungsi yang sama

Di dalam hati saya berkata apakah sumbangan mereka sehingga mendapat pembelaan yang sedemikian rupa? Bukanlah saya tidak setuju dengan langkah yang diambil oleh kerajaan untuk membantu para artis ini. Tetapi penubuhan sebuah tabung khas semata-mata untuk para artis ini pada saya amat kurang wajar. Cukuplah sekiranya mereka ini mendapat pembelaan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat iaitu sebuah jabatan yang mempunyai fungsi untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik seperti ibu tunggal, warga emas, orang kurang upaya serta anak yatim. Pada saya tidak perlulah diadakan sebuah jabatan/Tabung Khas semata-mata untuk membantu para artis kerana ramai lagi orang yang lebih memerlukannya sebagai contoh pesara tentera yang tidak berpencen yang hidup melarat tanpa mendapat bantuan yang cukup daripada kerajaan. Mungkin Rais Yatim akan berkata bahawa kerajaan telah menubuhkan Jabatan Veteran yang fungsi utamanya adalah untuk menjaga kebajikan pesara tentera. Cuba tanya Pengarah Jabatan Veteran di setiap negeri daripada lebih 400, 000 bekas tentera yang berdaftar berapa orangkah yang mendapat faedah bantuan bantuan Jabatan Veteran, dan berapa banyakkah peruntukan yang telah diberikan?

"Pengubalan Akta Veteran bakal memberi menafaat kepada lebih 300,000 bekas tentera yang tidak berpencen....Better late than Never!"

Pada 20 Ogos 2009, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM, Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan semasa lawatan beliau ke Ipoh berkata, bahawa kerajaan sedang di dalam proses merangka Akta Veteran dan sekiranya diluluskan, bekas tentera yang berkhidmat paling kurang 10 tahun yang dianggarkan seramai lebih kurang 300,000(Sumber JHEV) orang di seluruh negara bakal menikmati pencen. Beliau menjelaskan bahawa pada masa ini, hanya anggota tentera yang berkhidmat dalam tempoh 21 tahun sahaja yang menerima pencen minimum iaitu RM720 sebulan.
Tetapi saya beranggapan bahawa kerajaan sangat lambat bertindak di dalam menangani masalah kebajikan anggota-anggota bekas tentera. Mereka ini berhenti/bersara daripada perkhidmatan atas dasar yang digubal oleh kerajaan. Saya sampai sekarang masih tertanya-tanya mengapakah pada awalnya semua anggota tentera yang berhenti perkhidmatan atas dasar tamat kontrak tidak diberikan pencen.
Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad iaitu dua(2) Jabatan Kerajaan yang telah diswastakan zaman pemerintah Tun Mahathir, kaki tangan mereka dibayar dengan pencen berdasarkan gaji akhir dengan tidak mengambilkira tempoh perkhidmatan seseorang kakitangan. Mengapakah formula yang sama tidak diterima-pakai untuk anggota tentera?
Adakah pengorbanan anggota tentera tidak cukup untuk melayakkan mereka mendapat pencen seperti bekas kakitangan Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad? Cuba bayangkan pengorbanan anggota tentera. Semasa rakyat lain menikmati tidur yang enak dan berpelukan dengan bini (maafkan saya tetapi itulah hakikatnya), anggota tentera terpaksa berjaga di dalam hutan di dalam keadaan sentiasa berwaspada daripada serangan musuh serta nyamuk. Itu tidak termasuk dengan ancaman cuaca seperti hujan dan ribut.
Setelah 10 tahun meninggalkan perkhidmatan sebagai Pegawai Tentera ATM, di hari yang bersejarah ini, iaitu Hari Penubuhan Malaysia, saya ingin memaklumkan bahawa saya tidak pernah mendapat bantuan daripada pihak kerajaan. Pekara ini bukan hanya berlaku kepada bekas pegawai tentera, tetapi juga kepada anggota lain-lain pangkat yang kebanyakan daripada mereka bekerja sebagai Pengawal keselamatan atau pemandu teksi. Kerajaan mungkin beranggapan bahawa mereka telah sedaya upaya membantu bekas tentera melalui Jabatan Veteran. Pada saya Jabatan Veteran hanya alat kempen politik kerajaan. Dari segi keberkesanan saya masih tidak nampak lagi dan perkara ini dapat dibuktikan lagi dengan keadaan hidup bekas tentera terutamanya yang tidak berpencen yang melarat.
Sebelum mengakhiri tulisan saya di dalam weblog ini, sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa saya tidak mempunyai perasaan dengki atau irihati dengan usaha serta bantuan yang diberikan kerajaan kepada para artis walaupun semasa usia muda mereka bergulamang dengan nikmat, tidak membayar cukai serta sumbangan mereka yang tidak seberapa, jika dibandingkan dengan sumbangan bekas tentera. Tujuan saya adalah supaya pihak kerajaan memberikan keutamaan kepada bekas tentera di dalam memberikan bantuan.
Saya juga ingin mengingatkan kepada para artis agar sentiasa beringat semasa masih muda dengan menabung agar di hari tua kelak tidak perlu meminta simpati kerajaan serta wang kerajaan/pembayar cukai tidak disalahgunakan ataupun digunakan untuk tujuan yang memberi faedah kepada pembangunan negara.
Dan bagi mewakili 300,000 anggota bekas tentera Malaysia (Pegawai dan lain-lain pangkat), saya ingin menggesa kerajaan agar mempercepatkan kelulusan Akta Veteran demi untuk membela kehidupan bekas tentera.
Terima Kasih

46TH MALAYSIA DAY-CONGRATULATIONS TO MALAYA AND SORRY FOR SABAH AND SARAWAK...YOU ARE BEING COLONISED


"Proclaimation Of the Federation of Malaysia ....The Beginning of Kuala Lumpur Colonisation of Sabah and Sarawak - Bukit Tunggal"
Today, 46 years ago the Federation of Malaysia was formed-up. The federation comprised of Singapore, Malaya, Sabah and Sarawak but Singapore saparated itself from the federation two years later in 1965.
Singapore Independent day is celebrated on 9th August of every year, the date its saparated from Malaya. Historically, Singapore gained its Independent from British on 16th September 1963 the day when its joined Malaysia. But why did Singapore choose its independent day on 9th August and not the 16th September date? The answer is simple. By joining Malaysia, Singapore was still under Kuala Lumpur control or in other word colonised by Kuala Lumpur. Applying the same principle with Singapore, it is obvious to me that that the two states in Borneo, Sabah and Sarawak are still not gaining  its independent therefore should not celebrate the Independent Day. We should celebrate the Malaysian Day.
Therefore with this opportunity, I would like to wish all Malaysians (especially Malayans) a HAPPY 46TH MALAYSIA DAY . As for Sabahans and Sarawakians SORRY GUYS, by looking at the rate of development and the standard of living between Peninsular Malaysia (Malaya) and East Malaysia, WE ARE STILL UNDER MALAYAN COLONISATION!
Mupok aku
"Agi Idup Agi Ngelaban"
Blog Widget by LinkWithin

Chitika

BlogTopsites

Politics Blogs - Blog Top Sites

MyBlogLog

Google Rank

Alexa Ranking

Technorati

BlogSearch Engine

BlogRanking

Politics Blogs - Blog Rankings