Remaung6renjer

Nuffnang

Wednesday, October 14, 2009

Pemantauan Pilihanraya Kecil Bagan Pinang-Kredibiliti Dua Agensi Kerajaan SPR dan SPRM(MACC) Dipertikaikan

Walaupun menurut Seksyen 19(1) (a) dan (b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, calon-calon yang bertanding dalam pilihan raya umum hendaklah berbelanja tidak melebihi had yang ditetapkan iaitu untuk calon Parlimen RM200,000 dan calon DUN RM100,000, tetapi setakat ini sejauh manakah SPR atau MACC memantau mana-mana calon pilihanraya agar mematuhinya.
Semenjak PU12-2008 sebanyak 9 pilihanraya kecil (PK) telah diadakan. Setiap kali ianya diadakan BN akan membelanjakan berjuta-juta ringgit di dalam bentuk perlaksanaan projek oleh BN demi untuk merasuah para pengundi. Daripada sembilan PK ini, BN telah berjaya memenangi 2 daripadanya. Dan dikedua-dua tempat di Batang Ai dan Bagan Pinang, BN telah merahsuah pengundi dan berjaya di dalam kedua-dua kawasan berkenaan. Di lubok Antu BN telah menabur projek pembangunan bernilai beratus juta ringgit di samping wang poket berjumlah ratusan ringgit untuk setiap pengundi. Di Bagan Pinang seperti yang dilaporkan oleh Sarawak Headhunter ,BN bukan hanya menggunakan wang saku serta projek pembangunan untuk membeli undi tetapi makanan kering juga turut telah digunakan.
Di sebalik bukti-bukti yang dilaporkan oleh bloggers, apakah tindakan kedua-dua ajensi kerajaan berkenaan? Sememangnya rakyat Malaysia serta dunia sedia maklum, bahawa hasrat kerajaan Najib untuk menghapuskan rasuah hanya rethoric semata-mata (tidak menghairankan kerana Najib sendiri merupakan pemimpin yang korup begitu jua kebanyakan pemimpin-pemimpin di dalam UMNO yang lain (malahan Tan Sri Isa sendiri yang baru memenangi PK Bagan Pinang merupan seorang pemimpin yang korup).
Cuba perhatikan sekiranya perkara yang sama berlaku kepada PAKATAN. Sedangkan saudara Teoh Beng Hock, hanya kerana mahu mengaitkannya dengan tuduhan rasuah bernilai kurang daripada RM 200, dia telah disiasat dengan tidak berperikemanusiaan serta menemui ajal.
Saya merasa tertarik dengan laporan yang dibuat oleh National Institute for Electoral Integrity (NIEI) dan disiarkan di dalam Merdeka Review bertarikh 12 Okt 2009. NIEI melaporkan seperti berikut :

National Institute for Electoral Integrity (NIEI) telah memantau perjalanan pilihanraya kecil (PRK) bagi kerusi DUN Bagan Pinang (N 31) bermula dari hari penamaan calon pada 3 Oktober sehinggalah berakhirnya proses pengundian pada 11 Oktober 2009.
Di dalam pemantauan pilihanraya, terdapat dua kaedah yakni stationary monitoring (pemantau ditugaskan untuk tunggu di setiap tempat mengundi) dan mobile monitoring (pemantau bergerak).
NIEI menggunakan kaedah mobile monitoring di mana pemantau-pemantau NIEI bergerak untuk memantau perjalanan pilihanraya di dalam kawasan N 31 bermula dari proses penamaan calon, tempoh berkempen dan hari mengundi.
Di dalam pemantauan NIEI di kerusi N 31, terdapat beberapa perkara yang telah mencemarkan PRK yang seharusnya telus, bebas dan adil. Di antaranya ialah:

1.Ketidaktelusan pengundian pos


Terdapat dakwaan bahawa senarai pengundi pos tentera yang diwartakan dan diberikan kepada calon-calon yang bertanding berbeza dari senarai pengundi pos tentera yang dipaparkan pada hari mengundi pos 8 dan 9 Oktober 2009.
Selain daripada itu, terdapat juga dakwaan bahawa terdapat pengundi-pengundi pos yang didaftarkan lebih dari satu kem serta pesara-pesara tentera masih lagi terdapat dalam daftar pengundi pos.Yang lebih menyedihkan lagi, SPR langsung tidak mengendahkan syak wasangka ini dan tidak membersihkan nama mereka dan maruah sebagai badan penggendali pilihanraya tidak dipertahankan.Oleh yang demikian, bagi memastikan proses pengundian pos tidak lagi dipertikaikan pada masa akan datang, NIEI mencadangkan agar kaedah dan prosedur pengundian pos hendaklah dikaji semula dan diubah supaya ianya telus dan diyakini oleh rakyat.
Dari pengalaman pemerhatian NIEI di luar negara, Thailand dan Filipina yang mengalami konflik ganas, pengundian secara normal digunakan bagi anggota tentera mereka. Pusat pengundian yang dikendali sepenuhnya oleh SPR - serta hak-hak yang sama bagi agen parti, pemantau tempatan dan pemerhati antrabangsa - dibuka di dalam kem-kem tentera.
Jika terdapat undi pos tentera, ianya akan dikendalikan sepenuhnya oleh SPR negara tersebut. Tidak timbul langsung kontraversi senarai nama pengundi anggota tentera di sana.

2. Rasuah politik, penyalahgunaan jentera kerajaan dan politik janji


Rasuah politik, penyalahgunaan jentera kerajaan dan politik janji masih lagi berleluasa dalam PRK N 31 Bagan Pinang. Pemberiaan projek-projek kerajaan kepada penduduk Bagan Pinang semasa tempoh berkempen dilakukan secara berleluasa. Banyak kementerian-kementerian seperti Kementerian Penerangan, Kementerian Pertanian dan Asas Tani, Kementerian Pendidikan serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna digunakan untuk memberikan "rasuah politik" kepada pengundi Bagan Pinang secara terbuka.
Selain daripada itu, penyalahgunaan jentera kerajaan turut dilakukan secara berleluasa. Kedua-dua pihak yang bertanding dilihat menyalahgunakan harta rakyat terutama kenderaan milik kerajaan Persekutuan, Negeri dan Tempatan. Manakala UMNO-BN memonopoli dewan orang ramai, sekolah, KEMAS dan JKKK sebagai markas parti.
Amalan ini adalah satu kesalahan besar kerana seharusnya harta milik kementerian, kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan tidak boleh digunakan bagi parti-parti politik yang bertanding semasa berkempen dalam pilihanraya.
Untuk memastikan pilihanraya akan datang adil kepada semua pihak yang bertanding, NIEI mencadangkan agar politik wang, janji peruntukan projek, projek kilat, salahguna jentera negara dan salahguna kemudahan awam hendaklah dihapuskan.
Di negara-negara jiran, terutamanya Thailand, Nepal dan Taiwan amalan ini diharamkan. Kesalahan bersabit dengannya akan diambil tindakan keras, iaitu SPR-nya akan membatalkan calon bersalah daripada bertanding, atau dibatalkan kemenangan mereka.
Untuk menghapuskan amalan ini, undang-undang anti rasuah politik dan penyalahgunaan harta awam hendaklah digubal seperti yang dilaksanakan di Thailand dan Taiwan.

3. Perayu undi, tukang sorak dan pengangkutan yang disediakan oleh parti politik pada hari mengundi


Amalan merayu undi dan tukang sorak telah menyebabkan ketegangan berlaku pada hari mengundi. Apabila perayu-perayu undi dari kedua-dua parti politik bersaing untuk merayu undi berhampiran dengan tempat pembuangan undi, ianya menggangu pengundi-pengundi untuk melaksanakan tanggungjawab mereka.
Selain daripada itu kemudahan pengangkutan yang disediakan oleh parti politik untuk mengangkut pengundi turut menyesakkan keadaan di hadapan tempat pembuangan undi yang biasanya dilaksanakan di sekolah.
Bagi memastikan pengundi-pengundi dapat berfikir dengan tenang sebelum masuk ke tempat pembuangan undi, NIEI menyarankan agar amalan merayu undi, tukang sorak dan penyediaan kemudahan pengangkutan untuk mengangkut pengundi dihapuskan.
Sebagai ganti, tempoh berkempen bolehlah diperpanjang seperti dua minggu bagi pilihanraya kecil dan sebulan bagi pilihanraya umum. Parti-parti politik bukan kerajaan yang sering tidak mendapat tempat di media arus perdana aktif berkempen pada hari mengundi oleh kerana tidak mendapat liputan yang adil oleh media arus perdana dan tempoh berkempen yang singkat, jika tempoh berkempen diperpanjangkan, semua pihak akan mendapat masa yang cukup untuk berkempen.
Selain daripada itu, SPR bolehlah menyediakan kenderaan untuk mengangkut pengundi seperti van, kereta dan motosikal sebagai alternatif kepada kenderaan-kenderaan yang disediakan oleh parti politik.

4. Perbelanjaan berkempen


Dalam PRK Bagan Pinang, dapat disimpulkan bahawa perbelanjaan yang digunakan untuk berkempen bagi calon BN, Isa Samad telahpun melebihi had yang ditetapkan iaitu RM 100,000 bagi calon DUN.
Menurut Seksyen 19(1) (a) dan (b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, calon-calon yang bertanding dalam pilihan raya umum hendaklah berbelanja tidak melebihi had yang ditetapkan iaitu untuk calon Parlimen RM200,000 dan calon DUN RM100,000.
Akta ini harus digubal semula dan harus menyatakan bahawa ianya termasuklah kepada parti politik yang menyokong sesuatu calon tersebut. Kerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) bolehlah dilakukan untuk memperketatkan lagi pemantauan perbelanjaan kempen.

NIEI berharap agar isu-isu yang dibangkitan akan diambil perhatian serius oleh SPR agar perjalanan pilihanraya di Malaysia dapat menjadi lebih baik pada masa akan datang. Semua parti politik yang bertanding diseru agar bekerjasama bagi memastikan proses perjalanan pilihanraya di Malaysia menjadi lebih adil, telus dan saksama. Pilihanraya yang berkredibiliti akan meyakinkan lagi rakyat dengan amalan demokrasi di Malaysia.
*Kenyataan media oleh Amin Iskandar, Pengarah Eksekutif National Institute for Electoral Integrity (NIEI) berkenaan dengan pemantauan dalam PRK Bagan Pinang (N31)

BN mungkin memanipulasi undang-undang yang mereka cipta. Tetapi mereka harus ingat bahawa mereka tidak akan berkuasa selama-lamanya. Sekiranya ini berlaku mereka akan menrima balanya dan didakwa atas undang-undang yang mereka sendiri telah cipta...
Mupok Aku

"Agi Idup Agi Ngelaban"

Comments :

0 comments to “ Pemantauan Pilihanraya Kecil Bagan Pinang-Kredibiliti Dua Agensi Kerajaan SPR dan SPRM(MACC) Dipertikaikan ”

Post a Comment

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Chitika

BlogTopsites

Politics Blogs - Blog Top Sites

MyBlogLog

Google Rank

Alexa Ranking

Technorati

BlogSearch Engine

BlogRanking

Politics Blogs - Blog Rankings